Kaišiadorių TAU tarybos išvyka

Užbaigiant mokslo metus, Kaišiadorių trečiojo amžiaus universiteto tarybos nariai bei aktyviausi klausytojai nusprendė aplankyti VU botanikos sodą Kairėnuose.

Sodas Kairėnuose veikia nuo 1974 m. ir yra ne tik didžiausias Lietuvoje, bet ir turtingiausias augalų kolekcijomis. Čia auginama iki 9000 pavadinimų augalų, o gausiausios ir įspūdingiausios kolekcijos – rododendrų, alyvų, lianų, bijūnų, jurginų ir svogūninių gėlių. Šis sodas įdomus ir kaip paveldo objektas – Kairėnuose išlikusi ir lankytojams pritaikyta ūkinė seno dvaro dalis ir senasis parkas su tvenkiniais.

Pasigrožėję išpuoselėtu parku, gausiais gėlynais, sodais, tyvuliuojančiais tvenkiniais, administracinio pastato išorės žaliosiomis kolonomis, medžio pynimo atributais, pastato viduje eksponuojamais paveikslais, nusprendėme – čia norisi tiesiog pabūti, nes nuostabi gamta susilieja su žmogaus kultūra. O pasinaudodami sodo svetainėje pateiktu augalų žydėjimo kalendoriumi, pasirinksime, kokius žiedus vėl norėsime pamatyti.

O šiandienės išvykos grafikas leidžia papietauti Lietuvos kino studijos restorane ir skubame į MO muziejų. Čia pasitikusi gidė trumpai supažindina su muziejaus bei kolekcijų atsiradimo istorija, garsaus pastato architekto išskirtinumu. Apžvelgiame Amerikos lietuvio Andrew Miksys parodą apie Lietuvos romus. Stebėdami dar vieną ekspoziciją, mėginame palyginti tarpusavyje besivaržančius Vilnių ir Kauną – ir pajuokaujam, jog gera gyventi beveik DIPOLIO centre – Kaišiadoryse.

Palikus Vilnių, kelionė namo veda pro Trakus, Aukštadvarį, Stakliškes į universiteto rektorės išpuoselėtą sodybą prie Verknės upės. Čia pasistipriname Trakuose įsigytais kibinais, sultiniu, šakočiu, agurkais su šiųmečiu medumi ir… suskambo sodyba dainomis, kurios nenutilo ir vėliau – iki pat Kaišiadorių.

KategorijosTAU